Cigarr

Cigarr

Cigarrer av hög kvalitet är handrullade, men det finns även cigarrer som är maskintillverkade (samt några mellanting). En cigarr består av olika typer av tobaksblad, till skillnad från cigaretter, som består av skuren, ej fermenterad tobak innesluten i papper. Man kallar cigarrens tre byggstenar, dess konstruktion, för inlaga, omblad och täckbla...

Cigarrer av hög kvalitet är handrullade, men det finns även cigarrer som är maskintillverkade (samt några mellanting). En cigarr består av olika typer av tobaksblad, till skillnad från cigaretter, som består av skuren, ej fermenterad tobak innesluten i papper. Man kallar cigarrens tre byggstenar, dess konstruktion, för inlaga, omblad och täckblad – täckbladet är det yttersta och inlagan det innersta. Det ställs höga krav på täckblad för kvalitetscigarrer. De skall helst vara tunna och utan hål. För att få tunna och ljusa blad odlas ofta täckblad under vit väv, som utjämnar ljuset från solen och håller fuktigheten kvar i luften. Vuelta Abajo-distriktet på Kuba har nära perfekta odlingsbetingelser och anses därför av många som det bästa området i världen för produktion av cigarrtobak. Inlaga och omblad bildar en vickel.

En handgjord kvalitetscigarr är gjord uteslutande av hela tobaksblad, så kallade longfiller blad. Det är en ren naturprodukt och som sådan fri från kemiska tillsatser. Inlagans longfiller ger kanaler genom den färdiga cigarren, vilket ger ett behagligt lågt sugmotstånd. Tröskad tobak, s.k. shortfiller, som används i de flesta maskintillverkade cigarrer, ger ett högre sugmotstånd. Cigarrer kan sorteras i färger: claro = ljus, Colorado = medelfärg, maduro = mörk och oscuro = svart. Översta lagret, "spegeln", bör ha jämn färg. För att jämna ut färgen har vissa tillverkare matterat cigarrerna. Mattering innebär att man målar cigarren med fint tobaksmjöl.

Mindre
Mer
Visar 1 - 50 av 123 produkter