Välj rätt stylingprodukter 

Att få till en snygg frisyr kan ibland kännas mödosamt och tråkigt om vi ska vara helt ärliga. Har du dessutom ett hår som lever för att göra tvärt emot vad du vill kan det vissa dagar kännas enklare att ta på en keps och vara klar för dagen. Detta är såklart helt ok om du bara ska vistas utomhus, för samma oskrivna regel som alltid funnits gäller än idag, en riktig gentleman har aldrig hatt på sig inomhus. Så, för de dagar du inte kan förlita dig på basebollkepsen eller panamahatten är det bäst att plocka fram hårvårdsprodukterna och sätta igång.

Förberedelserna lägger grunden

Grunden för en bra frisyr startar redan i duschen. För att ditt hår ska bli så snyggt det bara kan är det viktigt att du använder produkter anpassade för ditt hår. Blir ditt hår lätt fett är det bäst att använda ett djuprengörande schampo som får bort alla överflödiga oljor som tynger ner håret. Att schamponera håret två gånger kan ge ett ännu bättre och fräschare resultat, så det är absolut värt att testa! Om du har en torr hårbotten och lätt får mjäll är det såklart ett mjällschampo du bör använda. Idag finns det även schampo och balsam för hår som börjar bli lite tunt, så om du känner att ditt hår börjar bli lite för fint finns det en räddning för det med.

         

1. Djurprengörande schampo från Js Sloane 2. Mjällschampo från Natura Siberica 3. Schampo för tunt hår från Toppik

En annan sak som faktiskt gör underverk för håret är balsam. Även om många män tycker att balsam är onödigt och kanske till och med lite tjejigt, är det faktiskt en grym produkt som återfuktar håret och gör det enklare att styla. Balsam har tyvärr en tendens att tynga ner håret, så ett tips är att använda balsam före schampot för mer volym. Detta är framförallt en bra metod att anamma i din vardagliga rutin om du har lite tunnare hår.

Har du längre hår kan det också vara en idé att använda en hårmask någon gång då och då för att reparera slitna toppar och frissigt hår, eller använda en hårolja i längderna för extra återfuktning och glans.

1. Balsam från Hawkins & Brimble 2. Balsam från Beard Monkey 3. Hårolja från Natura Siberica 

Att välja stylingprodukt

Kanske är du redan en inbiten vaxanvändare och har inga planer på att sluta använda ditt hårvax köpt i närmsta matbutik. Så kan det ju va, men du borde testa något nytt. Något roligare, något annorlunda.
Vi kan lova att det kommer bli så himla mycket roligare att styla håret när du använder produkter av kvalitet, som verkligen fungerar och gör vad dem lovar.
Sen kan det vara svårt att veta vad man ska välja i djungeln av pomader, vaxer, gel och sprayer. Antingen kan du prova dig fram, men det kan både bli dyrt och drygt, så för att slippa det har vi istället listat upp och beskrivit de vanligaste stylingprodukterna nedan.

Pomada

En pomade, eller pomada är en stylingprodukt som går att likna med vax, men som är glansigare och som inte heller torkar ut. Detta betyder att du kan forma din frisyr som du vill under dagen. Med en liten fickkam i kavajen kan du välja frisyr efter tillfälle, hur enkelt som helst.

Pomade från Layrite

Vax

Det finns många varianter som clay, paste, putty men vi låter alla gå under namnet vax för att göra det lite enklare. Här kan man välja alla varianter från låg till hög stadga och glans. Det är verkligen en fråga om smak och vad du föredrar för finish och stadga när du väljer vax. Med ett matt vax med låg stadga blir det enklare att åstadkomma en rufsig och lekfyll frisyr, medan ett vax med hård stadga passar bra till de lite kortare och mer svårhanterliga frisyrerna.

Hårvax från Beard Monkey


Gel

Hårgel ger en hög stadga och hög glans samtidigt som den återfuktar håret vilket gör att det passar bra för daglift bruk. Applicera gärna gelen i handdukstorkat hår, och kamma sedan till önskad frisyr. Du kan också välja att kombinera pomada eller vax med gelen som en avslutande produkt för att få bukt på småhåren som vägrar att samarbeta.

Styling gel från Clubman Pinaud

Spray

Även här finns det flera olika sorter och varianter. Ett saltvattenspray ger en matt, rufsig frisyr med mycket volym och kan användas i både våt och torrt hår. Med ett vanligt hårspray fixerar du lätt din frisyr så att den håller hela dagen.

Saltvattenspray från The Bluebeards Revenge

Hårvatten

Den mest klassiska stylingprodukten måste ändå vara hårvattnet. Hårvattnet gör håret enkelt att kamma ut, ger det en naturlig glans och en fräsch doft. Perfekt för torrt och skadat hår som behöver lite extra omtanke.

Hårvatten från Clubman Pinaud


Så, nu känns det kanske lite lättare att lägga undan det där vaxet som tar fyra schamponeringar att få ur håret och som inte gör ditt hår någon som helst rättvisa. Att styla håret ska vara en rolig och kreativ stund där du får en chans att plocka fram din bästa sida, så förstör för guds skull inte den stunden med medelmåttiga produkter!

Lycka till med stylingen!